„Medicamentul nemuririi”
Ce este Sfanta Taina a Impartasaniei
Prin Sfanta Taina a Impartasaniei sau a Sfintei Cuminicari, sub chipul painii si al vinului, crestinul primeste Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci.
Taina Sfintei Impartasanii mai poarta numele de Taina Sfintei Euharistii, adica multumire sau recunostinta, deoarece cand a instituit-o la Cina cea de Taina, Mantuitorul Iisus Hristos a multumit lui Dumnezeu inainte de impartasirea Sfintilor Apostoli. Taina Sfintei Impartasanii este cea mai mare Taina, deoarece prin ea nu primim doar harul dumnezeiesc, ci pe Insusi Iisus Hristos.
Instituirea Tainei
Taina Sfintei Impartasanii sau Taina Sfintei Euharistii a fost instituita de Mantuitorul Iisus Hristos in Joia manuitoarelor Sale Patimiri, la Cina cea de Taina, cand, „luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, aceasta este Trupul Meu, care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor. Si luand paharul si multumind le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, ca aceste este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei 26, 26-19).
Cand are loc prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Mantuitorului?
Sfanta Taina a Impartasaniei se savarseste in timpul Dumnezeiestii Liturghii. Ea este scopul si centrul atentiei. Darurile ce se aduc catre credinciosi(painea din grau curat, dospita, si vinul din struguri) se prefac in Trupul si Sangele Domnului Iisus Hristos, prin invocarea Duhului Sfant asupra lor de catre liturghisitor. Rugaciunea de invocare a Duhului Sfant poarta numele de Epicleza. In timpul Epiclezei, corul si credinciosii canta imnul „Pe Tine te Laudam”.
Savarsitorii Tainei
Savarsitorii Sfintei Euharistii sunt arhierii si preeotii hirotonisiti canonic, ajutati de catre diaconi. Clericii caterisiti sau opriti de la slujire de catre episcopul lor nu pot savarsi Dumnezeiasca Liturghie.
De ce este necesar sa ne impartasim?
Prin impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului, dobandim iertarea pacatelor, crestem duhovniceste si gustam anticipat din ospatul vesnic al Imparatiei lui Dumnezeu. Impartasania este izvor de viata vesnica:”cel ce manaca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi”(Ioan 6, 54).
Cine se poate impartasi?
se pot impartasi credinciosii care nu sunt opriti de la primirea aceste Sfinte Taine, care s-au pregatit potrivit randuielilor bisericesti.
Pregatirea pentru primirea Sfintei Impartasanii
Pregatirea pentru primirea Sfintei Impartasanii este de doua feluri: trupeasca si sufleteasca.
Conditiile principale pentru primirea Sfintei Impartasanii sunt:
– dorinta de a primi Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos, pentru unirea cu El;
– impacarea cu toti oamenii;
– spovedania, fara de care nimeni nu se poate impartasi. Doar copiii pana la varsta de 7 ani pot fi impartasiti fara spovedanie;
– implinirea canonului dat de duhovnic;
– primirea dezlegarii de la duhovnic;
– citirea rugaciunilor pentru impartasire.
Impartasirea fara pocainta si fara pregatire inseamna necinstirea Trupului si Sangelui Mantuitorului Iisus Hristos, atrage osanda asupra primitorului nevrednic si nu-l ajuta sa creasca duhovniceste.
Cand se impartasesc credinciosii?
Frecventa primirii sfintei Impartasanii este strans legata de Taina Sfintei Spovedanii. Sfanta Biserica recomanda primirea acestei taine ori de cate ori credinciosul simte nevoia.
Povatuirile din Liturghier prevad urmatoarele:”De va fi cu putinta la marile praznice, negresit in cele patru posturi de peste an, iar de vor vrea sa se apropie de Sfanta Impartasanie si afara de aceste termene, se se pregateasca dupa randuiala”.
Evlavia poporului a legat primirea acestei taine si de anumite evenimente: in preajma unei calatorii mai prelungite, in caz de suferinta si boala, inaintea Sfintei Cununii, la ziua onomastica, la hramul bisericii parohiale si in alte imprejurimi sugerate de preotul duhovnic sau solicitate de credinciosi.
Cum primesc credinciosii sfanta Impartasanie?
Credinciosii pregatiti primesc Sfanta Taina a Impartasaniei doar in cadrul dumnezeiestii Liturghii, la momentul cuvenit. Dupa impartasirea clericilor, in sfantu altar, credinciosii vin cu lumanari aprinse in fara Sfintelor Usi ale Altarului si primesc din Sfantul Potir, cu lingurita, Sfintele Taine. dupa impartasire, fiecare credincios primeste anafura si asculta in continuare Sfanta Liturghie, pana la sfarsit.
Impartasirea bolnavilor si a muribunzilor
Cei bolnavi pot fi impartasiti de preot si in afara Bisericii, la spital sau la casele lor. Nu pot fi impartasiti cei aflati in stare de inconstienta sau cei iesiti din minti. In cazul muribunzilor(cei ce se afla in pragul mortii), acestia trebuie sa fie mai intai spovediti, mai ales daca nu au facut-o de-a lungul vietii. Ei trebuie sa fie constienti, pentru a-si exprima consimtamantul, deoarece Sfanta Impartasanie nu se administreaza fara acceputul liber consimtit al primitorului.
Ce facem dupa primirea Sfintei Impartasanii?
Dupa primirea Sfintei Impartasanii, credinciosii trebuie sa citeasca rugaciunea de multumire pentru primirea impartasaniei. De asemenea, comportamentul celui ce s-a impartasit trebuie sa fie cuviincios, insotit de rugaciune, de cugetarea la Dumnezeu si de savarsirea faptelor bune.