Renasterea la viata in Hristos

„Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si eu pe voi. Si zicand acestea a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant. Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute.”(Ioan 20, 21-33)

Importanta Spovedaniei

Spovedania sau marturisirea cu pocainta a pacatelor reprezinta una dintre cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care se daruieste iertarea pacatelor(in mod vazut de catre episcop sau preot, in mod nevazut de catre Hristos)celor ce se caiesc de pacate si le marturisesc duhovnicului.
Intrucat pacatul inseamna boala neascultarii de Dumnezeu, adica moarte(ascultarea de Dumnezeu inseamna viata), intelegem ca starea de pacat este o stare de moarte, de instrainare si de despartire a omului de Dumnezeu – „Izvorul vietii”; insa prin marturisire, omul iese din aceasta stare.
Spovedania trezeste constriinta , o curata, o lumineaza si-l renaste pe om spre o noua viata; este sansa omului de a redeveni fiu al Imparatiei lui Dumnezeu, prin har.
Darul cel mai de pret pe care  l-a primit omul de la Dumnezeu este viata, si nimic nu-I poate oferi omul ca dar lui Dumnezeu decat propria viata.
Dumnezeu, care inca de la creatie ti-a dat libertatea de-a alege binele sau raul, virtutea sau pacatul, tot El iti va rasplati mai devreme sau mai tarziu, la aratare, adica atunci ca va veni intru slava pe norii cerului cu sfintii Sai ingeri sa judece viii si mortii.
Pana la judeceta lui Dumnezeu, omule care ai suflet, sa-ti face adeseori(sau macar de patru ori pe an – in cele patru posturi), un proces de cosntiinta, o examinare a vietii tale.
Asa dupa cum o haina sau o camasa o spalam de fiecare dara atunci cand se murdareste, tot asa si sufletul il spalam de pacate prin spovedanie.
Daca prin Taina Botezului ne-am nascut la o noua viata, prin Taina spovedaniei(a Pocaintei, care este considerat al doilea botez), ne simtim ca nou-nascuti, impacati cu noi insine si cu Dumnezeu.
Ori de cate ori care in vreun pacat, ridica-te prin marturisirea pacatelor la preotul duhovnic, care este slujitorul lui Hristos si fara teama sau rusine sa spui toate cate ai facut, caci ochiul lui Dumnezeu te-a vazut si atunci cand ai pacatuit in ascuns. Dumnezeu, fiind Atotstiutor, stie si de pacatele pe care le-ai facut cu gandul sau cu cuvantul. Cu smerenie si cainta sa-ti faci o spovedanie sincera, ca sa iei iertare si alinare, pentru ca in cer:”va fi mai multa bucurie pentru un pacatos care se pocaieste(se indreapta) decat pentru nouazeci si noua de drepti care nu au nevoie de pocainta”(Luca, 15, 7).

  1. Iti amintesti cand te-ai spovedit ultima data? Ai reusit sa implinesti canonul dat de parintele la care te-ai spovedit?
  2. Traiesti in pace cu toata lumea sau poate te-ai certat cu cineva(ruda, preieten, vecin)? Ai cautat  razbunare? Ti-ai cerut iertare sau inca porti manie?
  3. Esti casatorit(a) legitim si ai primit Sfanta Taina a Cununiei?
  4. Ai negat vreodata existenta lui Dumnezeu? Ai sentimentul ca Il iubesti mai presus de orice?
  5. Poate ti-ai pierdut increderea in dumnezeu sau chiar ai avut gand de sinucidere? Poate te-ai increzut prea mult in bunatatea lui Dumnezeu, crezand ca El te iarta de toate faradelegile tale?
  6. Te gandesti ca esti muritor si ca toti vom fi judecati de Dumnezeu?
  7. Cinstesti pe Maica Domnului, Sfanta Cruce si pe sfinti? Citesti rugaciuni adresate lor?
  8. Nu cumva ai socotit ca toate credintele sunt la fel de bune si mantuitoare? Sau poate chiar ai participat la adunari sectante, la evanghelizari sau diverse ceremonii de ale lor(botezuri, nunti, inmormantari)?
  9. Ai citit carti tiparite de sectari si poate ai dat si altora sa citeasca? Tii in casa astfel de carti eretice?
  10. Poate ai crezut in reincarnare, fantome, strigoi? Ai participat sau inca practici Yoga? Crezi in superstitii, citesti say urmaresti zodiacul, horoscopul? Te-ai dus sa-ti ghiceasca in palma sau in cafea? Sau sa-ti deschida cartea?
  11. Poate uneori, din neatentie, ai glumit pe seama celor sfinte sau chiar ai hulit, aducand injurii lui Dumnezeu, prin aceasta incalcand porunca a 3-a din Decalog?
  12. Poate te-ai rusinat sa-L marturiseste pe Dumnezeu(ex.: nu faci semnul Sfintei Cruci cand treci pe langa Biserici sau troite sau cand esti invitat la masa)?
  13. Ai reusit sa mergi in duminici si sarbatori la sfanta Litughie sau poate te-ai lenevit sau ai lucrat in aceste zile? Sau poate te-ai dus la distractii, la picnic, luand si pe altii?
  14. Stand in Biserica, poate ai fost neatent, mandu sau poate ai vorbit?
  15. Cinstesti fetele Bisericesti? Cand ii vezi pe preoti cauti sa-i ocolesti, gandind ca iti va merge rau?
  16. Te rogi intotdeauna dimineata, seara, inainte si dupa masa? Gandul iti este numai la rugaciune? Iti pomenesti parintii, sotia(sotul), copiii, episcopul locului si duhovnicul la rugaciune?
  17. Ii pomenesti pe cei adormiti(mai ales la zilele de pomenire indicate in calendar)? Dai milostenie celor saraci pentru sufletele celor morti?
  18. Ii cinstesti pe parinti cum se cuvine? Ii ajuti? Dar pe alti batrani neputinciosi?
  19. Dai o educatie crestineasca copiilor tai? S-a intamplat cumva sa faci deosebirea intre copiii tai?
  20. Ai facut avorturi?
  21. Aveti armonie in familia voastra? Se intampla des sa va certati, chiar si in fata copiilor?
  22. Postesti miercurea si vinerea? Dar in cele patru posturi mari? Te spovedesti in fiecare din ele impreuna cu toata familia si copiii? Ceri sfaturi de la preot pentru problemele mai dificile?
  23. Iti faci timp sa citesti din Ceaslov, Psaltire, din Sfanta Scriptura si din alte carti de zidire sufleteasca? Dai sfaturi bune si altora?
  24. Cand te impartasesti, reusesti sa stai la Sfanta Liturghie sau ceri sa fii impartasit grabnic, spunand ca nu ai timp sa stai?
  25. Poate ai savarsit, in oarecare fel, pacatul desfranarii sau poate te-ai imbracat necuviincios? Sau poate ai citit carti imorale sau ai vizionat imagini indegente, obscene? Ti-ai lasat copiii nesupravegheati la televizor?
  26. Poate ti-ai insusit lucruri straine sau ai cautat sa inseli pe altii, profitand de nestiinta lor?
  27. Poate ai dat sau ai primit mita(la scoala sau pentru obstinerea unui serviciu)?
  28. S-a intamplat sa fagaduiesti si sa nu respecti fagaduinta sau cuvantul dat cuiva? Ai promis ceva Lui Dumnezeu si nu ai indeplinit? Poate ai depus marturie mincinoasa impotriva cuiva sau ai cerut acest lucru de la cineva?
  29. Poate ai fost orgolios, increzut, egoist si ai dorit sa fii slavit de oameni? Ai purtat bratari, ti-ai pus cercei, inele pe diferite parti ale corpului, ti-ai facut tatuaje? Te-ai purtat indecent in casa fata de copii?
  30. Poate uneori esti lacom sau zgarcit? Poate ai mancat peste masura sau te-ai si ametit, consumand prea multa bautura, negandidu-te la cel sarac si sarman?
  31. S-a intamplat poate sa consumi droguri sau fumezi? Poate ai dat si altora aceste sfaturi?
  32. Obisnuiesti sa barfesti, sa vorbesti de altii, uitand ca prin aceasta putem omora sufleteste pe aproape?
  33. Poate ai invidiat pe cineva pentru bunurile pe care le are sau chiar pentru talentul sau?
  34. Poate n-ai fost prea sarguincios si de aceea familia ta s-a aflat uneori in lipsa?
  35. Obisnuiesti sa cercetezi pe cei bolnavi(in spital sau acasa) Incurajezi pe cel deznadajduit? Te implici in a sprijini „pe cel cazut intre talhari”?
  36. Ai achitat ceea ce ai imprumutat sau ai platit cum te-ai impacat pe cei ce ti-au lucrat? S-a intamplat poate sa ceri prea mult pentru munca pe care ai facut-o?
  37. Ajuti la lucrarile, curatenia, infrumusetarea si nevoile Bisericii?
  38. Iti mai aduci aminte de vreun pacat nemarturisit pana acum sau mai ai ceva pe suflet? Te mustra constiinta pentru altceva?
  39. Iti pare rau d greselile savarsite, te straduiesti sa nu le mai repeti?

Important

Este bine ca Spovedania sa fie facuta cu cel putin o zi inainte de a primi Sfanta Impartasanie, pentru a avea timp de linistire si savarsire a canonului!